Jídelny rožnovských základek a mateřinek zvažují rozšíření nabídky pro děti s dietním omezením
Jídelny rožnovských základek a mateřinek zvažují rozšíření nabídky pro děti s dietním omezením
Kuchařky z jídelen rožnovských základních a mateřských škol na exkurzi ve školní jídelně v Hranicích na Moravě foto: MěÚ Rožnov

Rožnov – Jak zajistit hygienické a provozní normy při přípravě jídel pro děti s dietními omezeními? Na tuto otázku hledali odpověď vedoucí ŠJ a kuchaři z rožnovských školních jídelen, kteří se vydali na odbornou exkurzi do Hranic na Moravě. Navštívili zdejší školní jídelnu, která se už řadu let mimo jiné specializuje na bezlepkovou a bezlaktózovou dietu. Na místě se dozvěděli, jak provozně a logisticky zajistit rozvoz jídel do jiných škol a jak funguje spolupráce s nutričním terapeutem, který dohlíží na splnění všech zákonných požadavků.

„Počet dětí i dospělých, kteří potřebují dietní stravování, v posledních letech stoupá. Vnímáme proto potřebu a naléhavost tohoto tématu a snažíme se na to co možná nejlépe reagovat. Během května a června letošního roku jsme realizovali dotazníkové šetření na rožnovských mateřských a základních školách s cílem zjistit zájem rodičů o dietní stravování nebo o počtu dětí s různými intolerancemi v rámci školního stravování,“ uvedl starosta Jan Kučera a dodal: „Z doručených odpovědí, kterých jsme obdrželi více než 350 vyplynulo, že 16 % dětí jak z mateřinek, tak i ze základních škol je s intolerancí nebo dietou. Exkurze v Hranicích nám ukázala, že zajištění dietního stravování je komplexní záležitost, která vyžaduje splnění přísných hygienických a legislativních norem, a především odborně proškolený personál. Jsme nachystáni podpořit vybranou školní jídelnu či více jídelen v přizpůsobení přípravy jídel i pro děti s intolerancemi.“

Příprava pokrmů pro tyto skupiny vyžaduje dodržování přísných hygienických a technologických opatření, která byla během exkurze podrobně představena. Účastníci měli možnost nejen vidět prostory určené k vaření, ale také se ptát na konkrétní otázky týkající se organizace práce, skladování surovin, prevence kontaminace a zajištění bezpečné přípravy pokrmů.

Na základě získaných poznatků bude město Rožnov pod Radhoštěm hledat cesty, jak dojít k rozšíření nabídky stravování ve školních zařízeních, tak aby vyhovělo potřebám dětí s dietními omezeními.

Mgr. Adéla Kousalová, tisková mluvčí MěÚ Rožnov pod Radhoštěm