Sameček medvěda pyskatého byl ve zlínské ZOO poprvé ve venkovním výběhu
Sameček medvěda pyskatého byl ve zlínské ZOO poprvé ve venkovním výběhu

Zlínský kraj - Návštěvníci zlínské zoo teď mají jedinečnou šanci poprvé obdivovat mládě medvěda pyskatého. Sameček se narodil v polovině prosince 2018, první měsíce svého života však strávil v zázemí expozice, uvedla pro server Zlin.cz mluvčí zoo Romana Bujáčková.
   Medvídě přichází na svět velmi malé, jeho porodní váha se pohybuje kolem 400 g, je slepé a takřka bez srsti. Šestiletá samice Saraswathi se ale projevila jako skvělá matka, o mládě od prvních okamžiků příkladně pečovala. O mimořádnosti chovatelského úspěchu svědčí i ta skutečnost, že za poslední rok je to jediné odchované mládě v evropských zoo.
   Rodičovský pár, šestiletého samce Druva a stejně starou samici Saraswathi, zlínská zoo získala v roce 2015 z indické Zoo Mysore. Po téměř 30 letech se tak podařilo obnovit chov tohoto nápadného medvěda. Medvědi pyskatí patří mezi vzácně chovaná zvířata, v celé Evropě je objevíme pouze v 7 zoo. "Udělali jsme vše pro to, abychom medvědům vytvořili co nejlepší podmínky k chovu. A doufali jsme, že jednou skutečně přispějí k oživení současné nepříliš zdravé evropské populace medvědů pyskatých. Ta nyní čítá pouze 18 jedinců. Je to jedinečný pocit, když se váš chovatelský sen naplní," uvedl ředitel zoo Roman Horský.
   Zatímco první čtyři měsíce života sameček strávil společně se svou matkou v zázemí, nyní již prozkoumává celý rozlehlý výběh. Jakmile se unaví, vyšplhá na záda samice, pevně se chytne dlouhých hřbetních chlupů a nechá se vozit. "Vše nasvědčuje tomu, že sameček zdárně prospívá a je ve skvělé kondici. Chovatelé nyní jeho váhu odhadují kolem patnácti kilogramů. Kromě mateřského mléka si již také pochutnává na ovoci, například žlutém melounu, hroznech, kivi a jablkách, dostává i hmyz a speciální směs, kterou tvoří vařená zelenina, vařená vejce a granule pro hmyzožravce. Ve výběhu jej návštěvníci mohou obdivovat každý den zhruba do 14.00 hodin. Poté společně se samicí zamíří do zázemí expozice a do výběhu vychází samec," doplnil Horský.
   Medvěd pyskatý patří mezi výrazné druhy medvědů díky své huňaté srsti a dlouhým chlupům na uších, krku a plecích. Ve volné přírodě se živí hlavně mravenci, termity a ovocem. Potravu hledá výhradně čichem, má totiž špatný zrak a velmi špatný sluch. Hnízda hmyzu otvírá dlouhými osmicentimetrovými drápy na předních nohách. Při jídle přitiskne čenich k otvoru, zavře nozdry, jazyk stočí do úzké ruličky a hmyz vsaje mezerou mezi chybějícími předními řezáky. Při tomto nasávání způsobuje hlasitý zvuk připomínající hučení vysavače. Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje od 1,5 do 1,8 m, váha pak od 100 až do 140 kg. Jsou to samotáři, zvířata se stýkají pouze v období rozmnožování. Mládě přichází na svět po sedmiměsíční březosti, se samicí zůstává až do svých tří let věku. "Naše mládě zůstane ve zlínské zoo minimálně dva a půl roku. Poté mu společně s koordinátorem chovu medvědů pyskatých najdeme nový domov v některé evropské nebo světové zoo," dodal ředitel zoo.
   Domovinou medvědů pyskatých jsou lesy v Indii, Nepálu, Bangladéši a Ceylonu. Populace zvířat ve volné přírodě se odhaduje kolem 10 000 jedinců. Jejich početní stavy neustále klesají kvůli ničení životního prostředí a lovu pro údajně léčivé části těla. Ve zlínské zoo je návštěvníci mohou obdivovat v prostorném výběhu v asijské oblasti zahrady.
Irena Frolová, Zlin.cz